Klasifikacija kozmetičkog proizvoda:

Kozmetički proizvod podrazumeva supstancu ili smešu, namenjen za primenu na različite spoljašnje delove ljudskog tela (epidermis, kosa, nokti, usne i spoljašnji genitalni organi) ili da dolazi u kontakt sa zubima i sluzokožom usne duplje, s ciljem da ih isključivo ili uglavnom očisti, parfemiše, ulepša (dekorativna kozmetika), otklanja neprijatne mirise, štiti i održavaju u dobrom stanju.

Tri su osnovna pitanja na koja treba obratiti pažnju prilikom donošenja odluke da li se proizvod može pravno klasifikovati kao kozmetički proizvod:

  1. Svrha: da li je svrha proizvoda u potpunosti ili uglavnom kozmetička, tj. da li je namenjena da čisti, parfemiše, ulepšava, koriguje neprijatne mirise tela, štiti i održava u dobrom stanju (nega).
  2. Mesto primene: da li je proizvod namenjen za: epidermis, kosu, nokte, usne, usnu duplju, spoljašnje genitalne organe.
  3. Sastav: da li je sastav proizvoda u skladu sa Pravilnikom i propisima o kozmetici.

TVRDNJE (Direktiva 655/2013)

Klasifikacija proizvoda često zavisi od tvrdnji koje proizvođač daje za taj proizvod. Ovo je posebno slučaj sa tzv. graničnim proizvodima, gde proizvodi imaju karakteristike više od jedne kategorije proizvoda, pa ih je teško klasifikovati. Kozmetički proizvodi mogu biti na granici sa medicinskim sredstvima, lekovima, biocidima, igračkama itd. Kozmetički proizvodi bi, prema Uredbi 1223/2009, trebalo da imaju isključivo ili uglavnom funkciju čišćenja, parfimiranja, promene izgleda, zaštite, održavanja u dobrom stanju. stanje ili ispravljanje telesnih mirisa. Predviđena funkcija, između ostalog, ne uključuje proizvode za koje je predstavljeno da imaju svojstva za lečenje ili prevenciju bolesti kod ljudi. Zbog toga nije dozvoljeno spominjanje ili vizuelno predstavljanje bilo koje bolesti na etiketi kozmetičkih proizvoda, kao ni korišćenje reči ili fraza koje predstavljaju medicinsku nameru.

SASTAV

Nije dovoljno da proizvod bude samo supstanca ili smeša i da ima pravo mesto primene, namenu i tvrdnje, već mora da ima i pravilan sastav. Kozmetički proizvodi ne bi trebalo da sadrže određene zabranjene sastojke (navedene u Aneksu II Uredbe 1223/2009), da se pridržavaju smernica o ograničenim supstancama (ograničenja su navedena u Aneksu III), i moraju da budu u skladu sa zahtevima vezanim za boje (Aneks IV), konzervansi (Aneks V) i UV filteri (Aneks VI).

Klase kozmetičkih proizvoda su:

kreme, emulzije, losioni, gelovi i ulja za kožu,
maske za lice,
tonirane baze (tečnosti, paste, puderi),
puderi za šminku,
puderi posle kupanja,
higijenski puderi,
toaletni sapuni,
dezodorans sapuni,
parfemi, toaletne vode i kolonjska voda,
preparati za kupanje i tuširanje (soli, pene, ulja, gelovi),
depilatori,
dezodoransi i antiperspiranti,
boje za kosu,
proizvodi za mazanje, ispravljanje i fiksiranje kose,
proizvodi za učvršćivanje kose,
proizvodi za čišćenje kose (losioni, puderi, šamponi),
proizvodi za regeneraciju kose (losioni, kreme, ulja),
frizerski proizvodi (losioni, lakovi, briljantini),
proizvodi za brijanje (kreme, pene, losioni),
šminka i proizvodi za skidanje šminke,
proizvodi namenjeni za nanošenje na usne,
proizvodi za negu zuba i usta,
proizvodi za negu noktiju i šminku,
proizvodi za spoljnu intimnu higijenu,
proizvodi za sunčanje,
proizvodi za sunčanje bez sunca,
proizvodi za izbeljivanje kože,
proizvodi protiv bora

Za klasifikaciju kozmetičkog proizvoda i izradu PIF-a kontaktirajte nas, rado ćemo vam pomoći oko svih nedoumica